Agula

Blog użytkownika Agula

Przepisy miód
0


Miodownik

Miodownik to klasyka wypieków. I tak jak z wieloma przepisami tradycyjnymi każdy ma swój sposób przygotowania. W moim przepisie kilka warstw ciasta miodowego przekładane jest masą z kaszy manny oraz ulubionymi powidłami. Najlepiej sprawdzą się powidła śliwkowe lub brzoskwiniowe. Ciasto można zrobić z wyprzedzeniem, nawet tydzień wcześniej, bo z każdym dniem zyskuje na smaku.

Składniki

Ciasto:

700 g mąki

100 g miodu

150 g cukru pudru

2 żółtka + 1 całe jajko

200 g masła.

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml śmietany 18%

Masa:

500 ml mleka

4 łyżki kaszy manny

100 g masła

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

100 g orzechów włoskich

2 łyżki miodu

150 g masła

powidła śliwkowe lub brzoskwiniowe do przekładania blatów

Przygotowanie

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder oraz sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Składniki posiekaj nożem aż powstanie drobna kruszonka.

2. Dodaj miód, żółtka i jajko oraz śmietanę, następnie połącz składniki w gładkie oraz jednolite ciasto.

3. Formę o wymiarach 39cm x 26cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z części rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim)

4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8-10 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
5. Przygotuj masę – mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstaw i wsyp kaszę mannę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość gotuj, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj aż lekko przestygnie.

6. Pierwszy placek ciasta ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmaruj połowę masy z kaszy manny, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj powidła. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj resztą masy z kaszy manny i przykryj ostatnią warstwą ciasta.

7. Ostaniom etapem jest przygotowanie polewy – w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru i miodu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty. Lekko przestudź i posmaruj wierzch ciasta.

Kurczak z orzeszkami w sosie miodowym
Składniki

pierś z kurczaka - 3 sztuki

Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie

marchewka - 1 sztuka

por, nieduży kawałek - 1 sztuka

papryczka chilli - 0.5 sztuk

orzeszki nerkowca - 100 gramów

miód - 2 łyżki

kolendra świeża - 1 pęczek

olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na patelni. Marchewkę, pora oraz papryczkę pokrój w cienkie zapałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem. 2. Żeby danie nabrało orientalnego smaku i idealniej konsystencji Fix Knorr rozmieszaj z 1 szklanką wody i wlej na patelnię. Wszystko razem zagotuj. 3. Zmniejsz ogień i dodaj miód oraz orzeszki. Gotuj 10 minut. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.

Miód z kwiatów mniszka
Składniki na miód z kwiatów mniszka
300-500 kwiatów mlecza(same główki bez łodyg)

1,5 kg cukru

1,5 litra wody

2 cytryny

Można dorzucić 4-5 goździków,wówczas otrzymamy miodowy posmak

Przygotowanie dania miód z kwiatów mniszka
Kwiaty po przyniesieniu do domu włożyć do wanny(bez wody!) na 15 minut żeby pozbyć się robaczków lub wysypać na biały papier.
Zalać je 1,5 l wody,wrzucić 1 cytrynę wyszorowaną i pokrojoną na ćwiartki(razem ze skórą).
Gotować to bez przykrycia ok 5 minut na wolniutkim ogniu i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Rano odcedzić,wycisnąć kwiaty,Uważać żeby nic nie wpadło do wywaru.
Wywar gotować stopniowo wsypując cukier i sok z 2 cytryn. Gotować aż do uzyskania konsystencji miodu.
Gorący miód wlewać do słoików,zakręcić i postawić do góry dnem.

Ostatnio robię to tak:

Po wyciśnięciu kwiatów wsypuję część cukru,dodaję sok z cytryny i gotuję około pół godziny,wyłączam i czekam aż całkowicie wystygnie.
Potem powtarzam kilkakrotnie,dosypując po trochu resztę cukru.
Na drugi dzień rano gotuję przez chwilę i wieczorem powtarzam.

Zupełnie przypadkowo(przez zapomnienie) gotowałam ten ciemny miód przez kilka godzin na bardzo małym ogniu,
otrzymałam gęsty,ciemny,bardzo smaczny miód.

Smak miodu można regulować według indywidualnych upodobań,dodając więcej cytryny,więcej lub mniej cukru,dorzucając goździki.

Miód z winogron
Miód z winogron może zastąpić w domu cukier. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale masz pewność, że jest on zdrowy i bardzo smaczny. Jeśli chcesz zrobić go w domu wykorzystaj mój przepis na miód z winogron.

Składniki na miód z winogron
2 kg słodkich winogron

Przygotowanie dania miód z winogron
Winogrona myję, osuszam, obrywam z łodyżek i rozgniatam dłonią. Następnie przecieram przez sitko. Uzyskuję z tego około 5 szklanek soku.

Sok stawiam na średni ogień i gotuję około 1,5 godziny, po tym czasie sok nabierze cech miodu. Studzę, wlewam do słoiczka, zakręcam i mogę przechowywać taki miód nawet 3 miesiące w lodówce oczywiście.

Po stokroć zdrowszy niż cukier.

 0       0
  
        



Nie jeszcze żadnego komentarza. Twoja opinia może być pierwsza!