Piernik z miodem świerkowym
DLA 4 OSÓB
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 g masła
200 ml mleka
250 g mąki pełnoziarnistej
1/2 torebki proszku do pieczenia
250 g miodu świerkowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka ziaren anyżu
3 goździki
Mąkę i miód mieszamy w salaterce do chwili, aż powstanie jednolita masa. Przykrywamy i pozostawiamy 1 godzinę w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
Podgrzewamy piekarnik do 150 C. Kandyzowane skórki pomarańczy kroimy na małe kosteczki. Goździki ścieramy na proszek w moździerzu. Do salaterki dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, anyż, sproszkowane goździki, skórki pomarańczy i połowę mleka, energiczne mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, umieszczamy w niej ciasto i wstawiamy do pieca na 45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto upiekło: nakłuwamy je ostrzem noża, które po wyjęciu z pieca powinno być suche. Jeśli trzeba, przedłużamy pieczenie o 5-10 minut.
Resztę mleka wlewamy do małego rondla, do którego wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
Słodzone mleko wylewamy na upieczony piernik i zostawiamy na 5 minut w otwartym i wyłączonym piekarniku. Czekamy, aż piernik ostygnie, i wyjmujemy go z formy.
Ostudzony piernik owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie uwalniają się aromaty, dzięki czemu smak ciasta staje się bardziej wykwinty.
Przygotowujemy ciasto: wsypujemy mąkę do salaterki, dodajemy masło (uprzednio wyjęte z lodówki, żeby nie było zbyt twarde) pokrojone na kawałki, dosypujemy cukier i sól. Wszystko szybko ugniatamy, dodając 2 łyżki wody. Wałkujemy ciasto, żeby otrzymać kulę, owijamy ją folią i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Podgrzewamy piekarnik do 210 C. Posypujemy mąką stolnicę, kładziemy na niej ciasto, zgniatamy dłonią i znów robimy z niego kulę. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, następnie rozwałkowujemy ciasto i umieszczamy je w czterech foremkach. Przykrywamy papierem do pieczenia, na wierzchu kładziemy suszone warzywa i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Wyjmujemy foremki z piekarnika, zdejmujemy z nich warzywa i papier i znów wstawiamy ciasto do pieca na około 10 minut, aż się zarumieni. Wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia i wykładamy z foremek.
Przygotowujemy przybranie: wsypujemy cukier do rondla i topimy go na średnim ogniu, nie mieszając, i czekamy, aż nabierze bursztynowego koloru. Dodajemy świeżą creme fraiche i rozdrobnione orzechy. Trzymamy na dużym ogniu 3 minuty, mieszając wszystko drewnianą łyżką.
Po zdjęciu syropu z ognia dodajemy miód i dobrze mieszamy. Górną powierzchnię ciastek polewamy karmelem i odstawiamy do wystygnięcia.
Keks z figami i miodem
DLA 6 OSÓB
300 g dojrzałych fig
125 g masła + 15g do posmarowania formy
3 jajka
50 ml wody z kwiatu pomarańczy
160 g mąki + 1 łyżka do posypania formy
1 torebka proszku do pieczenia
6 łyżek miodu pomarańczowego
szczypta soli
Podgrzewamy piekarnik do 210 C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do salaterki i dobrze mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki, a także miód i wodę z kwiatu pomarańczy. Energicznie ugniatamy ciasto drewnianą łyżką. Dodajemy kolejno rozbite jajka i całość mieszamy, aż ciasto stanie się jednolite.
Myjemy i osuszamy figi, usuwamy ogonki. Owoce kroimy na kawałki i delikatnie wkładamy do ciasta.
Formę do ciasta (ok. 227x6,5 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy na nią ciasto i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Możemy osłonić ciasto papierem do pieczenia. Jeśli zacznie się rumienić zbyt szybko, obniżamy ruszt piekarnika.
Po 45 minutach sprawdzamy nożem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli trzeba, możemy przedłużyć pieczenie o kilka minut. Wyjmujemy keks z piekarnika i dostawiamy do wystygnięcia.
Wskazówka: jeśli nie mamy świeżych fig, możemy użyć 150 g suszonych, które moczymy 2 godziny w gorącej herbacie. Następnie wyjmujemy je i kroimy na małe kawałki, zanim włożymy je do ciasta.
Jabłka z miodem wrzosowym i solonym masłem
DLA 4 OSÓB
4 duże jabłka o kwaskowym smaku (reneta, granny)
60 g solonego masła
4 łyżeczki miodu wrzosowego
4 szczypty zmielonego cynamonu
4 przyprawy: szczypta zmielonego suszonego imbiru, goździków, gałki muszkatołowej i pieprzu
4 kromki tostowego chleba
150 ml cydru jabłkowego
Podgrzewamy piekarnik do 150 C. Myjemy i osuszamy jabłka. Odkrawamy od góry 1/3 jabłka, żeby usunąć gniazda nasienne.
Wkładamy kromki chleba do piekarnika, a na nich układamy jabłka. Do środka każdego z nich dodajemy 1 łyżeczkę miodu, szczyptę cynamonu i szczyptę czterech przypraw oraz wlewamy cydr. Przykrywamy odkrojoną częścią.
Pokrojone na kawałki masło rozsmarowujemy na jabłkach i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Jeśli owoce zaczną pękać, obniżamy temperaturę do 120 C. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody. Wyjmujemy jabłka z piekarnika, gdy zaczną się kurczyć i marszczyć.
Już w tej postacie jabłka są wyśmienite, ale możemy również podawać je ze świeżą śmietanką albo z angielskim sosem deserowym custard.