Agula

Blog użytkownika Agula

Przepisy miód
0


Sposoby przygotowania posiłku dla całej rodziny

Przepisy na zupy z dodatkiem miodu.

Zupa krem

Składniki:
20 dag zielonego, łuskanego grochu
2 pomidory
2 kromki pieczywa tostowego
3 szklanki rosołu (instant)
1 pojemnik- 20 dag śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego zółtego sera
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżeczki miodu
pieprz cayenne
2 gałązki natki pietruszki


Przygotowanie:
Wrzucić do garnka groch i obrany, pokrojony na połówki czosnek. Zalać trzema szklankami rosołu. Przykryć, gotować na małym ogniu około godziny, aż groch całkowicie się rozgotuje. Umyć pomidory i zdjąć skórkę. W tym celu nacisnąć ją poprzecznie, umieścić pomidory na sitku, a następnie przelać wrzątkiem. Pokroić pomidory w kostkę. Odciąć skórę z tostów. Pokroić pieczywo w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do grochu utarty żółty ser i śmietanę, wszystko zmiksować. Lekko podgrzać zupę, doprawić do smaku miodem oraz pieprzem cayenne. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oderwać listki od łodyżek. Rozlać zupę do talerzy, posypać grzankami kawałkami pomidora. Udekorować natką.

Krupnik po niemiecku dobry

Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
15 dag suszonych śliwek bez pestek
2 szklanki wody
10 dag kaszy perłowej
po 2 łyżki masła i miodu
sól

Przygotowanie:
Umyte śliwki zalać przegotowaną letnią wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia śliwki ugotować, przy czym połowę zmiksować i przetrzeć przez sito, a resztę pokroić w cienkie paseczki. Umytą kaszę zalać wywarem drobiowym i gotować 20 minut, po czym dodać przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Doprawić miodem i solą, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Na koniec zestawić zupę z ognia, dodać masło i wymieszać.

Zupa owocowa

Składniki:
2 szklanki jagód lub przecieru truskawkowego
4 szklanki mleka
4 łyżki gęstej śmietany
1-2 łyżki miodu
szczypta soli

Przygotowanie:
Połowę jagód lub przecieru truskawkowego włożyć do miksera, wlać 2 szklanki mleka, dodać miód do smaku i zmiksować. Przelać do wazy. Zmiksować pozostałe owoce i mleko i także wlać do wazy. Śmietanę z solą rozprowadzić 1/2 szklanki zupy, wlać do wazy, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zupę podawać schłodzoną.


Barszcz czerwony wykwintny

Składniki:
1 kg buraków
10 dag śliwek suszonych
3 łyżki miodu wielokwiatowego
pieprz
sól

Przygotowanie:
Umyj, wyszoruj i ugotuj w łupinach buraki. Następnie je ostudź, obierz oraz zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Zalej litrem wody i powoli gotuj doprowadzając do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia, następnie przecedź. Umyj i namocz śliwki, a potem ugotuj je w niewielkiej ilości wody, aby powstała szklanka wywaru. Wywar z buraków połącz z wywarem ze śliwek, zagotuj, dodaj miód i przypraw do smaku. Podawaj z pasztecikami, naleśnikami, czy kapusta z grzybami lub fasolą.


Soczysta skórka dań drobiowych, aromatyczne i miękkie schaby nie muszą być tajemnicą najzdolniejszych szefów kuchni. Każdy z nas może uzyskać wyjątkowy smak i wygląd potrawy dodając do niej miód.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na potrawy z miodem.

Schab z sosem miodowo-musztardowym

Składniki :
1 kg schabu
1 opakowanie suszonych śliwek
1 opakowanie suszonych moreli
Pieprz
Sól
Majeranek
Oliwa
Szklanka bulionu z kostki
Sos miodowo-musztardowy:
¾ szklanki bulionu
2-3 łyżki mąki
4 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
¼ kostki masła
Sól
Pieprz
Marchewka

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy; nacieramy solą, pieprzem, majerankiem. Skraplamy oliwą i wkładamy na noc do lodówki.
Ostrym i długim nożem robimy w mięsie kieszonkę. Na przemian wkładamy morele i śliwki (można użyć samych śliwek). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po godzinie mięso odkrywamy, aby nabrało złotego koloru.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. W rondelku topimy masło i lekko podsmażamy na nim marchewkę. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i miód (ilość zależna od indywidualnych preferencji).
Schab kroimy w plastry, a sos z pieczenia dodajemy do sosu musztardowo-miodowego.

Schabowe w miodzie

Składniki:
4 kotlety schabowe (z kością)
3-4 winne jabłka
1 mała kiść jasnych winogron
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1-2 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
sól
czerwony pieprz

Przygotowanie:
Kotlety opłukać. Lekko je zbić, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki. Winogrona umyć i osączyć. Masło rozpuścić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka i winogrona. Dusić około 10 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły. Posłodzić do smaku. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posmarować je lekko miodem wymieszanym z sokiem cytryny i dużą szczyptą grubo zmielonego czerwonego pieprzu. Smażyć jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z duszonymi owocami.

 0       0
  
        



Nie jeszcze żadnego komentarza. Twoja opinia może być pierwsza!